Muutama vuosi sitten valmennukseeni hakeutui kaksi uutta nuorta pelaajaa. Pelaajia tulee ja menee, mutta näiden kahden kanssa on päässyt syntymään pitkäkestoinen valmentaja-pelaaja suhde. Matias Honkala ja Alex Hietala ovat olleet hienoja tyyppejä koko tämän ajan. Kaverukset ovat hyvin erilaisia, mutta se ei ole haitannut heidän yhteistä taivaltaan. Minun roolini on ollut valmentaa pelaajia kohti heidän tavoitteitaan ja unelmiaan. Välillä suunta on ollut kirkas ja välillä se on ollut hämärä. Kirkkaina aikoina tuloksia on tullut kohtalaisen hyvin ja sumuisina jaksoina on puolestaan ollut hiljaista tulosten suhteen.

Valmentajana haluan tietää pelaajien tavoitteista, koska ne määrittelevät päivittäisen tekemisen sisällön, laadun ja määrän. Kun tiedetään mihin ollaan menossa, niin silloin treenataan innokkaasti ja periksi antamatta kohti tavoitteita. Unelmia on myös hyvä olla, jotta intohimo lajia, treenejä ja peliä kohtaan säilyy isona. Näiden kahden pelaajan kanssa on hyvä tehdä yhteistä taivalta, koska molemmilla on intohimo peliin ja unelmat olemassa. Treenin lisäksi me juttelemme paljon ja käymme asioita läpi. Kinastelemme sopivasti ja joskus Matiaksen kanssa oikein paljon. Olen valmentajana tarkka siitä, että lajin, huippu-urheilun ja ET:n vaatimukset täytetään kunnolla. Pelaajat haluavat luonnollisesti lintsata näistä, mutta keskustelujen kautta siirrymme takaisin unelmien tielle.

Urani aikana olen nähnyt ja kokenut satoja tarinoita siirtymisestä amatööri-maailmasta Tour-elämän puolelle. Vain hyvin harvat ovat onnistuneet valmistautumaan tuon tehtävän vaatimuksiin riittävällä tavalla. Siirtymä on haastavaa kaikille pelaajille. Matias ja Alex ottavat nyt ensiaskelia ammattilaispelaajien maailmassa. Golf on yksilölaji, mutta menestystarinat syntyvät yhteistyöstä, hyvistä tiimeistä. Alexin ja Matiaksen tarinan eteneminen kohti unelmia vaatii paljon onnistumisia tiimin rakentumisessa. Osa on jo valmiina, mutta kaiken pitää vahvistua, jotta pelaajat saavat keskittyä olennaiseen, kun on tekojen aika.

Näiden kavereiden tekemistä leimaa rentous ja aitous. Haluan nähdä paljon vaivaa siinä, että lajin ja tourin vaatimusten täyttämisen lisäksi pelaajat säilyttävät oman itsensä tuossa kiihtyvässä tahdissa. Kuka minä olen ja miten minä nousen seuraaville tahoille, ovat keskeisiä kysymyksiä. On luovuttava sellaisista tavoista, asenteista ja mielentiloista, jotka ovat menestyksen tiellä ja kunnioitettava tapoja, asennetta ja mielentiloja, joilla menestytään tiukassa kilpailussa. Jostakin on siis luovuttava ja tästä on luonnollisesti aina tiukat väännöt pelaajien kanssa. Kasvu maajoukkuepelaajasta ET:lla menestyjäksi vaatii jatkuvaa muutosta ja siihen pitää olla valmis, kun leikkiin lähtee mukaan.

Alexin kone lähti kisoissa rauhallisesti liikkeelle ja Matias iski heti ensimmäisessä kisassa vahvasti. Isot onnistumiset väijyvät nurkan takana, mutta niitä pitää osata odottaa maltilla. Pääasia on se, että asenne pysyy raikkaana ja pelaajat uskaltavat pelata rohkeaa peliä. Pelit kertovat omasta tasosta ja siitä, kuinka paljon paremmin täytyy vielä valmistautua menestykseen, jotta pääsee viimeisillä kierroksilla jännittäviin tilanteisiin. Pelaajat ovat oppineet, että selittäminen ei kannata. Tulos kertoo aina rehellisen tilanteen omasta tasosta.

Matias ja Alex ovat hauskoja jätkiä, joilla on suuri sydän lajille. Nämä ja monet muut nuoret suomalaiset pelaajat tuottavat meille golfia ja urheilua seuraaville paljon hyviä hetkiä. Mitä enemmän näihin tarinoihin satsataan ja mitä enemmän kasvatamme pelaajat oikeisiin vaatimuksiin, sitä enemmän saamme positiivista energiaa takaisin pelaajilta. Yksi haastavimmista vaatimuksista on nimenomaan se, että pelaaja ymmärtää olevansa samalla esiintyjä, joka synnyttää voimakkaita tunteita ja reaktioita yleisössä. Golf on Suomessa hyvässä tilanteessa. Saamme siitä erinomaisen, kun uskallamme panostaa näihin nuoriin unelmoijiin.

Timo Rauhala
Päävalmentaja
Golf Mentors