Golf on palloilulajeista viimeinen, jossa on vielä virallinen amatööri-ammattilaiserottelu. Amatöörit pelaavat omia kilpailujaan ja Tour-pelaajat vastaavat lajin huippu-urheilusta. Lajiliitoissa ympäri Eurooppaa tämä jako aiheuttaa edelleen miettimistä ja päättäjät hapuilevat huippu-urheilun käsitteistä. Meillä Suomessa edelleen huippu-urheiluun suunnatut varat menevät kohti amatööriurheilua ja huippupelaajamme saavat tulla toimeen omillaan. Tämä on ok tilanne, kunhan ei samaan aikaan odoteta menestystä tai menestyskulttuurin syntymistä.

Näistä lähes vakavista aiheista amatöörien iloiseen maailmaan. Maailmaan, jossa innokkaimmat, luovimmat ja intohimoisimmat kaverit pärjäävät ja saavat samaan aikaan matkustaa pitkin maailmaa hyvissä kilpailuissa. Amatööriaika antaa paljon positiivisia kokemuksia jatkoelämää varten. Vain tosi harvoista tulee menestyviä Tour-pelaajia, jotka vetävät pitkän uran erittäin kilpaillulla alueella. Olenkin aina sanonut valmentajakoulutuksissa, että valmennuksen isoin tavoite on tuottaa loistavia kavereita opiskelu- ja työelämään.

Golf Mentors toimii linkkinä amatööripelien ja Tour-elämän välillä. Vaatii paljon osaamista ja kokemusta avata niitä haasteita, joita nuori ihminen saa kohdata, kun kulkee kohti tavoitteitaan. Matias Honkala ja Sami Välimäki pelasivat maaliskuun puolivälissä Bonallack Trophyn Qatarissa. Nämä ottelut olivat niitä, joissa parhaat amatöörit Euroopasta ja Aasiasta kohtaavat. Pelaajat oppivat tuntemaan toisensa ja kenties oppivat olemaan ns. maailman kansalaisia, jotka jatkossa taistelevat isojen kisojen voitoista.

Suomalaisen urheilun murroksessa golfin amatööri-ammattilaisuus jako tulee väkisin häviämään ja huippu-urheilulla käsitetään aina parhaat pelaajat kuten muissakin lajeissa. Loistava tekemisen kulttuuri mahdollistaa sen, että nuoremmat pelaajat (amatöörit) sekä heidän taustajoukot oppivat nopeammin lajin ja menestymisen vaatimukset. Parhaille pelaajille pitää olla huipputason valmennus- ja muut palvelut, joka mahdollistaa heidän kehittymisen maailman huipulle. Nämä pelaajat ovat luonnollisesti parhaita ammattilaispelaajiamme.

Timo Rauhala, päävalmentaja, Golf Mentors