Pelaajat liikkuvat elämässään ja pelissään aallokossa, joka vie välillä ylös ja välillä alaspäin. Olen toiminut Mikko Ilosen valmentajana 25 vuoden ajan ja sinä aikana on menty monta kertaa ylös ja alas pelien suhteen. Juniorina taival on luonnollisesti notkahduksista huolimatta voimakkaasti ylöspäin. Innokkuus ja kova energia vievät pelaajaa eteenpäin. Uteliaisuus uusia asioita ja tilanteita kohtaan kuljettaa pelaajaa kovempiin haasteisiin.

Amatööriuran jälkeen siirrytään Tour kuvioon, jossa pitää ansaita oma paikkansa hallitsemalla lajin, huippu-urheilun ja ET vaatimukset. Mikko valmistautui noihin haasteisiin huolellisesti, vaikka ei ulkoisesti toiminutkaan paikallisten normien mukaan. Minä laji- ja vastuuvalmentajana pidin huolta lajin vaatimuksista, Jussi Hirvonen huippu-urheilun maailmasta ja hyvä harjoittelu ja kokeneempien kanssa toimiminen avasi ET vaatimuksia. Loistavana kuuntelijana Mikko oppi nopeasti uudet kuviot ja ajoi itsensä Tour elämän kovaan mutta reiluun maailmaan.

18 Tour vuoden aikana on tullut vahvoja jaksoja, jolloin pelaaja on noussut kohti maailman kärkeä ja päässyt pelaamaan kisojen voitoista. Vahvojen aikojen vastapainoksi on ollut monta aallonpohjaa, jolloin tekeminen on takkuillut oikein huolella. Nuo jaksot ovat niitä, jotka punnitsevat pelaajien henkisen kovuuden. Viime vuodet ovat olleet Mikolle tuloksen tekemisen puolesta hankalaa aikaa. Vuosien sisällä on tullut nousuja ja laskuja, mutta huiput ovat jääneet liian latteiksi. Olemme reagoineet tilanteisiin aktiivisesti ja olemme saaneet pelaajan tunteen vahvaksi ja luottavaiseksi, mutta tulokset ovat edelleen piipussa.

Nämä tilanteet ovat haastavia ja samalla hyvin herkullisia niin pelaajalle kuin valmentajallekin. Pysymme molemmat rauhallisina ja luottavaisina. Tilanne on päällä ja tiedämme, että menestys tulee, kun tekee asiat paremmin kuin edellä olevat. Ehjät päivät treeneissä ja elämässä yhdessä rauhallisen mielen kanssa tuovat nosteen, kun vain kunnioitamme lajin, huippu-urheilun ja ET vaatimuksia. Toivottavasti eteen tulee vielä tällä kaudella tilanteita isoissa kisoissa, joissa intensiteetti nousee korkeuksiin ja pelaaja pääsee mittaamaan kovuutensa kunnon lämmössä. Tiedämme, että peli ja elämä ovat aallokkoa ja kohta mennään ylöspäin oikein kunnolla.

Timo Rauhala, päävalmentaja, Golf Mentors