Mikko Korhonen kisan puolivälissä uuden caddien Nick Mumfordin ja Timo Rauhalan kanssa.

Marokon ET/LET-kisa on tunnelmaltaan hyvin erilainen kaikkiin muihin kilpailuihin verrattuna: Miehet ja naiset samalla alueella, jakaen sopuisasti harjoitusalueet ja muut tilat viikon ajan. En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan mitään negatiivista tästä ratkaisusta. Toinen erityispiirre kisoille on se, että ne pelataan todella armottomilla areenoilla varsinkin silloin, jos tuuli pääsee nousemaan. Miehillä erittäin vaativat viheriöt ja pitkä kenttä ottavat pelaajista kaiken irti. Naisilla kapea kenttä ja uusitut muodokkaat viheriöt punnitsevat taidon ja henkisen lujuuden erinomaisen hyvin.

Viime vuonna olin kisassa mukana Mikko Ilosen valmentajana. Mikko ymmärsi kokeneena pelaajana uusitun kentän metkut melko nopeasti ja antoi itselleen mahdollisuuden voittaa kisan. Voimat eivät riittäneet sunnuntaina ja Alexander Levy sai juhlia voittoa Mikon ollessa kolmantena. Tänä vuonna olin mukana Golfliiton Olympia-valmentajana. On ensiarvoisen tärkeää nähdä pelaajia tositoimessa, jotta voimme kehittää yhteistä toimintaamme. Pelaajien kuunteleminen kisan aikana tuo aina paremman näkymän jatkoon, ja reagoinkin välittömästi, jos joku tarvitsee palveluitani valmennuksessa.

Suomi-golf on Tour-tasolla hyvässä tilanteessa. Massaa alkaa olla jo tuntuvasti ja nyt olisi aika panostaa vahvasti tekemisen laatuun. Pelaajien tilanne on täynnä mahdollisuuksia ja he janoavat nousua rankingeissa. Vaikka Ilonen jätti ison loven, ovat muut pelaajat valmiita ottamaan askelia kohti menestystä. Tiedostamme sen tosiasian, että olemme vielä vahvasti takamatkalla, mutta tekemällä enemmän ja paremmin kuin edellä olevat, voimme ottaa kärkeä kiinni. Itse en ymmärrä mitään muuta reittiä tiellä menestykseen. Välillä näissä kuvioissa on tunne, että olen ikään kuin myyntimies, joka houkuttelee pelaajia kohti laadukkaampaa tekemistä.

Tuttuun tyyliin tällaisten viikkojen aikana käydään paljon tiukkoja keskusteluja pelaajien, valmentajien ja muiden ympärillä olevien ihmisten kanssa. Valmentajien kesken pohdimme omaa tilannettamme ja sitä, kuinka voisimme tehdä oman työmme paremmin. On myös paljon keskustelua siitä, millaista huippugolf oikeasti on ET/LET kuviossa. Golf on yksilölaji ja luonnollisesti maailman kärjen ja näiden pelaajien välillä on tekemisen laadussa isoja eroja. On komea olla mukana tilanteissa, joissa pelaaja lähtee tietoisesti haastamaan itseään kohti isompaa menestystä. Minulla on erittäin vahva tunne siitä, että suomalaiset pelaajat ovat valmiita tähän haastamiseen. Olen tuntenut useimmat pelaajat jo pitkän aikaa, ja on ollut hienoa nähdä heidän kehittymisensä ja kypsymisensä Tour-pelaajaksi. Kaikkien asenne tekemiseen tarjoaa mahdollisuuksia vaikka mihin.

Valmentajan pitää liikkeessä vuodesta toiseen intohimo omaan työhön. Ilosen kanssa reissaaminen on päättynyt ja nyt uudessa tilanteessa pitää olla tarkkana, että tekee juuri oikeita ratkaisuja valmennusten suhteen. Tarpeen vaatiessa olen kaikkien pelaajien käytettävissä, mutta isompi satsaaminen valmennukseen vaatii hyvin selkeää kuviota. On tiedettävä mitä ollaan tavoittelemassa ja miten me tulemme sen saavuttamaan. Valmentaminen on erittäin mielenkiintoista silloin, kun saamme toimivan prosessin käyntiin. European Tourilla on vielä paljon pelaajia, jotka eivät ole oikein matkalla minnekään. Vaatii pelaajalta paljon henkistä kanttia sitoutua huippugolfin vaatimuksiin, jos on tottunut poukkoilemaan vähän joka suuntaan.

Kentät avautuivat eteläisessä Suomessa jo viikkoja sitten. Itsekin pääsin nauttimaan pelaamisesta pari kertaa. Lähes 50 vuotta peliä ei ole vielä tehnyt minusta kovin rutinoitunutta tekijää. Kierrokselle lähdettäessä on kaivettava itsestä paljon irti, jotta pääsee peliin mukaan. Samaa tarinaa kertoi minulle kokenut ET-peluri Mikko Korhonen. Vaikka kokemusta on, niin aina ollaan uuden äärellä. Ehkä golf juuri siksi koukuttaa meitä niin voimakkaasti, että ikinä ei oikein tiedä miten peli tulee menemään. Hyvät rutiinit ja järkkymätön asenne pitävät huonotkin hetket asiallisina.

Timo Rauhala, päävalmentaja, Golf Mentors