Onko college golf joukkueessa pelaaminen USA:ssa paras tie major-voittoon? Tutkimme eri näkökulmista kuinka moni major-voittaja on pelannut Yhdysvalloissa college golf joukkueessa: miehet, naiset, USA, Eurooppa, muu maailma, menestyneimmät maat ja missä collegeissa suurin osa voittajista on pelannut.

Muutama yleinen huomio. Tässä lasketut tilastot on vuodesta 1990 lähtien eli ns. modernin ammattilaisgolfin aikakaudelta. Sitä ennen yhdysvaltalaiset dominoivat miesten majoreita, pelattiin teräsvarsilla ja persimmon puilla, ja naiset saivat neljännen majorinsa vasta vuonna 1983. Vaikka LPGA Tour tunnusti Women’s British Openin majoriksi vasta vuonna 2001, se on tässä luokiteltu majoriksi alusta alkaen.

Nykyään naisilla on viisi majoria:

 • ANA Inspiration (major 1983 lähtien)
 • Women’s US Open (1946)
 • Women’s PGA Championship (1955)
 • Women’s British Open (1976, LPGA major 2001 lähtien)
 • Evian Championship (2013)

Ja miehillä neljä:

 • The Masters Tournament (1934)
 • US Open (1895)
 • The Open (1860)
 • US PGA Championship (1916)

Naiset

 • Naisten majoreita on pelattu vuodesta 1990 lähtien 118 kpl
 • 47% voitoista eli 55 kpl on college golf taustaisia

Voittoja on:

 • USA:sta 44 eli 37%, joista 82% college golf taustaisia
 • Euroopasta 26 eli 22%, joista 62% college golf taustaisia
 • Muualta maailmasta 48 eli 41%, joista vain 6% college golf taustaisia

USA:n jälkeen toiseksi eniten voittoja on Etelä-Korealla 27 ja sen jälkeen Ruotsilla 17, Australia/Uusi-Seelanti 11 ja Iso-Britannia/Irlanti 5.

Collegeista eniten voittoja on tuottanut University of Arizona (13), mutta näistä 10 on Annika Sörenstamin ansiota ja eri voittajia Arizonasta on vain 3. Furman University ja Arizona State ovat kumpikin tuottaneet 4 eri major-voittajaa. Samoin myös Korea University!

Miehet

 • Miesten majoreita on pelattu vuodesta 1990 lähtien 113 kpl
 • 60% voitoista eli 68 kpl on college golf taustaisia

Voittoja on:

 • USA:sta 62 eli 55%, joista 100% college golf taustaisia
 • Euroopasta 24 eli 21%, joista 13% college golf taustaisia
 • Muualta maailmasta 27 eli 24%, joista 11% college golf taustaisia

USA:n jälkeen toiseksi eniten voittoja on Iso-Britannia/Irlannilla 17 ja sen jälkeen Etelä-Afrikka/Zimbabwe 12, Australia/Uusi-Seelanti 8 ja Espanja & Saksa 3.

Collegeista eniten voittoja on tuottanut Stanford (14), mutta näistä kaikki on Tiger Woodsin ansiota. Mainittakoon, että myös Tom Watson pelasi Stanfordissa ja voitti 8 majoria, mutta kaikki ennen 1990. University of Texas on tuottanut eniten major-voittajia (5). Kahden eri major-voittajan tuottaneita collegeita ovat University of Houston, Florida State, Georgia Tech, Wake Forest, University of Southern California, University of Florida ja University of Alabama.

Stanford Golf Team 2013

Johtopäätöksiä

Kaikki tässä mainitut colleget ovat USA:n etelän osavaltioista, joissa on loistavat olosuhteet lähes ympärivuotiselle pelaamiselle. Kaikki ovat NCAA Division I kouluja. Eli jos tavoitteena on voittaa major, niin tämän perusteella kannattaa pelata college golfia NCAA Div. 1 joukkueessa Californian, Arizonan, Texasin, Georgian, Floridan, Etelä- tai Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

College golf ja college urheilu yleisesti on iso osa yhdysvaltalaista kulttuuria ja urapolku menestykseen. Yhdysvaltalaisten naisten major-voittajista kaikki eivät ole pelanneet college golfia, koska nämä pelaajat ryhtyivät amatööriaikojen huippumenestyksen ansiosta ammattilaisiksi hyvin nuorina lukion aikana tai heti sen jälkeen. Muuten luku olisi todennäköisesti myös naisten osalta 100%.

Eurooppalaiset ja erityisesti ruotsalaiset naismajor-voittajat ovat pääosin college golf -taustaisia. Miesten osalta luku on huomattavasti pienempi ja eurooppalaisista major-voittajista iso osa ryhtyi ammattilaisiksi college golf uran sijaan.

Näiden tilastojen valossa olisiko eurooppalaisia miesten major-voittajia enemmän, jos isompi osa lupaavista amatööripelaajista valitsisi college golf -uran ammattilaiseksi siirtymisen sijaan?Ja olisiko Suomesta enemmän Eurooppa Tour, PGA Tour ja LPGA Tour pelaajia, jos isompi osa lupaavista pelaajistamme olisi valinnut urapoluksi laadukkaan college golf -ohjelman?

Allekirjoittaneen mielestä kyllä asia voi hyvinkin olla näin. College golfarin pitää kuitenkin myös viihtyä Yhdysvalloissa, sopeutua erilaiseen kulttuuriin ja tottua olemaan pois tutusta kotimaan ympäristöstä. Tämä voi monelle olla henkisesti vaikeaa. On syytä muistaa, että vastaavat asiat ovat ammattilaispelaamisen vaatimuksia ja jos ne eivät opintojen yhteydessä luonnistu, niin sopeutuminen ammattilaiskiertueille voi myös olla haastavaa. College golfiin on tärkeää valmistautua erittäin huolellisesti ja asiantuntijoiden avulla, jos itse ei tiedä sen vaatimuksista riittävästi.

Teksti: Mikko Rantanen, toimitusjohtaja, Golf Mentors
Tilastot: Micaela Rantanen, TET-harjoittelija, Tapiolan koulu

Aiheeseen liittyvä artikkeli:

How many Tour golfers went to college or university? A statistical analysis of European and PGA Tours.

Lähteet: Wikipedia ja ko. major-voittajien verkkosivut