Euroopan Tourin neljäs Rolex sarjan kilpailu Irlannin pohjoiskärjessä on juuri alkanut ja kaikki suomalaiset lähtevät nyt aamulla taistelemaan menestyksestä. Edellinen viikko pelattiin Ranskassa tulevalla Ryder Cup areenalla. Olen ollut kisassa mukana valmentajana useita kertoja, mutta nyt kenttä näytti parhaat puolensa. Se oli viritetty kuta kuinkin siihen muotoon, jossa Ryder Cup tullaan pelaamaan. Jo ensimmäinen päivä otti ainakin iltapäivän pelaajilta luulot pois. Kova tuuli yhdistettynä tiukkoihin maisemiin ja armottomiin karheikkoihin imi pelaajista kaiken irti.

Kisaa edeltävällä viikolla olimme Mikko Ilosen kanssa treenanneet muutaman päivän Kytäjän loistavissa olosuhteissa. Äärimmäisen tiukat lyöntipinnat ja monipuoliset kohteet valmistavat pelaajaa näihin kunnon otteluihin. Jatkoimme yhdessä sovituilla kujeilla Ranskassa ja yllätin Mikon muutamilla ”uusilla” treeneillä kisan kynnyksellä. Valmentajan haasteena on kehittää koko ajan uusia tapoja toteuttaa samoja perusasioita aina uudelleen. Yhteinen toimintamme oli Pariisissa jouhevaa ja saimme oikein hyvän hengen päälle tekemiseen. Mikko oli voimissaan ja mahdollisuudet menestykseen olivat isot.

Olin Pariisissa tiistaiaamusta perjantai-iltaan ja siinä aikana kerkeää tehdä paljon muutakin kuin valmennusta. Jaoin huoneen kehovastaavamme Pierre Johanssonin kanssa. Tulee viikon aikana juteltua paljon kaikkea mielenkiintoista kaikessa rauhassa. Käymme läpi Mikon harjoittelua ja tekemisen rytmiikkaa ja samalla juttelemme Pierren muista pelaajista. Adam Scott on isoa kalaa pyydystävä huippupelaaja, joka vaatii paljon ympärillä olevilta. Tiistaina Pierre aloitti nuoren Marcus Kinhultin kanssa yhteisen taipaleen kohti lajin huippua. Nämä erilaiset ja eri-ikäiset pelaajat ovat niitä, joiden parhaista toimintatavoista aina yritämme päästä kärryille.

Kävin paljon keskusteluja uusista mahdollisuuksista tehdä valmennuksia eri puolilla maailmaa. Nyt tarjoukset olivat erittäin mielenkiintoisia ja odotan innolla jatkokeskusteluja. Tour-elämä mahdollistaa sen, että voi käydä koko ajan avoimia keskusteluja monien tahojen kanssa lajin ja urheilun ytimestä.

Mikko oli lähellä menestystä, mutta askel ei sittenkään osunut lankulle oikealla tavalla. Vaativa kenttä piti pelaajat kurissa ja pienet virheet saattoivat maksaa hyvin paljon. Ennen viimeistä kierrosta Mikolla oli vielä loistava mahdollisuus napata paikka The Openiin, mutta sekin tavoite jäi seuraavien kahden kilpailun varaan. Meillä ei ole mahdollisuutta jäädä pohtimaan Ranskan kisan vaiheita kuin hetkeksi. Uusi viikko alkaa suoraan ja kaikki energia on laitettava uusiin haasteisiin. Otetaan hyvät asiat edellisestä viikosta mukaan ja eletään alkuviikko niin, että pelaajalla on entistä parempi itseluottamus uuteen taisteluun.

Maanantaina Mikko kävi pelaamassa kentällä, jossa voitti West of Ireland kisan 20 vuotta sitten. Enniscrone Golf Clubin kenttä täyttää 100 vuotta ja he halusivat Mikon pelaamaan näytöspelin. Samalla Mikolle annettiin kunniajäsenyys kentälle. On hienoa, kun ihmiset kunnioittavat voittajia ja perinteitä. Vaikka viikko Ranskassa oli vaativa, niin näistä tapahtumista pelaaja saa energiaa uuteen kisaan. Itse menin Pariisin matkan jälkeen Forssaan Alpo Suhosen 70v syntymäpäiville. Siellä oli paikalla hyvin mielenkiintoinen porukka urheilun ja taiteen osaajia. Myös iso osa vuoden 1978 EM kultajoukkueesta oli kasattu yhteen. Tuli hyvä tunne, kun sai kokea jääkiekkoilijoiden hyvän tunnelman ja arvostuksen toisiaan kohtaan. Lajin menestyskulttuuri lähti käyntiin noista kisoista ja siitä lähtien uskallettiin valmistautua menestykseen – hyvä Alpo ja Rauno Korpi!

Timo Rauhala, päävalmentaja, Golf Mentors